< p>

Huiver raad Best over oprukkende zonnevelden - Tomorrow Energy

Loading

Huiver raad Best over oprukkende zonnevelden

Huiver raad Best over oprukkende zonnevelden

BEST – Best heeft al één groot veld vol zonnepanelen. Er liggen nu aanvragen voor nog eens twee parken. De gemeenteraad vraagt zich af waar dat stopt.

Een aanvraag voor een veld van 21.500 zonnepanelen op een weiland nabij de Koppelstraat in het buitengebied van Best. Plus nóg een veld van gelijke grootte op 5,7 hectare aan de Boslaan, pal aan de A2.

Het is noodzakelijk om de omslag te maken naar duurzame energie, maar de gemeenteraadsleden van Best beginnen zich ongemakkelijk te voelen over de oprukkende glasplaten in het buitengebied. ,,Dit gaat wel heel snel”, zei PvdA-raadslid Rob Vader tijdens een eerste behandeling van de plannen, maandagavond. ,,Willen wij dit wel? Eerst het veld aan de Eindhovenseweg-Zuid, nu twee nieuwe velden die net zo groot zijn.” Wouter Bondt (ChristenUnie): ,,Ik ben niet tegen duurzame energie, maar nu twee parken, en dan? Nog meer erbij? Het ver gaan we?”

‘Hele lastige’
Ook andere raadsleden uitten hun twijfel. En dan vooral voor het plan voor de Koppelstraat, ingediend door G. van Kessel van Zonneveld Best BV, nabij waardevol natuurgebied. Het plan voor de Boslaan van het Eindhovense bedrijf Tomorrow Energy BV, is voor de raad meer acceptabel. Dat komt op een afgelegen weiland aan de snelweg, met bebouwing op dertig meter afstand. ,,Dat valt minder op dan een zonnepark aan de Koppelstraat”, verwoordde D66-raadslid Klaas Jan van Hees het gevoel. ,,Dit wordt een hele lastige”, vond ook Leon Kennis van Best Open.
Harrie van Vroenhoven, voorzitter van erfgoedvereniging Dye van Best, keerde zich als inspreker tegen het plan aan de Koppelstraat. Want daar moet een ‘natuurpoort’ komen, de entree voor het Nationaal Landschap Groene Woud. ,,En het eerste dat je dan ziet is een groot spiegelveld”, zei Van Vroenhoven.
Wethouder Marc van Schuppen vond het juist een ideale plaats. ,,Die poort is de koppeling tussen stedelijk en landschappelijk gebied. Een zonnepark past daarin. Naast groene energie heeft dat ook een educatief element. Het is een verrijking.”

Geen oplossing
Raadsleden vroegen zich af of het niet beter is om eerst daken van woningen en bedrijven vol te leggen met zonnepanelen en pas daarna parken in landelijk gebied toe te staan. Maar dat is volgens wethouder Rik Dijkhoff geen oplossing. ,,We hebben zonnevelden nodig. Je redt het niet met alleen daken, dat is onvoldoende voor de behoefte.” Best wil voor 2030 energieneutraal zijn, memoreerde hij. ,,Dan hebben we 362 voetbalvelden zonnepanelen nodig. En als je helemaal wilt overstappen op elektriciteit, ook voor warmte, komen daar nog eens 410 voetbalvelden bij”

Lees meer >