< p>

Minister Wiebes voert intensief overleg met de netbeheerders en decentrale overheden -

Loading

Minister Wiebes voert intensief overleg met de netbeheerders en decentrale overheden

Minister Wiebes voert intensief overleg met de netbeheerders en decentrale overheden

Minister Wiebes voert intensief overleg met de netbeheerders en decentrale overheden over oplossingen voor het steeds groter wordende capaciteitsgebrek van het stroomnetwerk voor projecten met zonnepanelen.


Enexis enTenneT meldden in januari dat zij in 6 gebieden in Nederland geen transportcapaciteit meer hebben om zonneparken aan te sluiten. Hierna volgden ook andere netbeheerders met soortgelijke mededelingen (red. zie ook het Solar Magazine-dossier ‘Netcapaciteit’) Dat leidde direct tot Kamervragen van D66-Kamerlid Matthijs Sienot en later ook tot vragen van Tom van der Lee (GroenLinks) en William Moorlag (PvdA). Daar kwamen nog vragen bij van CDA-Kamerlid Agnes Mulder.

‘Verzwaren kost enige tijd’
Wiebes erkent in zijn antwoord op de Kamervragen de gevolgen van het capaciteitsgebrek van het stroomnetwerk en de oorzaak is volgens de minister ook evident: ‘Door het succes van de SDE+-regeling en de daling van de kostprijs van met name zonne-energieprojecten in de afgelopen jaren is de druk op de inpassing van projecten op het elektriciteitsnet in dunbevolkte gebieden een uitdaging geworden. Juist in deze dunbevolkte gebieden is het net vanwege weinig afname niet uitgelegd op grootschalige decentrale productie. Het verzwaren van het net kost daarom enige tijd. Dit kan de ontwikkeling en groei van energieopwekking belemmeren.’

Bron: Solar Magazine
Lees meer >