top of page
Image by Raphael Cruz

Ede stemt in met 3 zonneparken: 22 hectare zonnepanelen op komst


Het college van burgemeester en wethouders van Ede heeft groen licht gegeven voor de selectie van 3 grote zonneparken in de gemeente. De zonnevelden van Tomorrow Energy en Solarcentury zijn netto 22,1 hectare groot.


De initiatiefnemers van de zonnevelden krijgen groen licht om hun plannen verder te ontwikkelen. Daarbij zullen zij de omgeving betrekken en wordt nauwkeurig gekeken naar een goede inpassing. De zonnevelden liggen op de locaties Wolfsdijk in Ede, Blaakweg in Harskamp en Lange Rijnsteeg in Bennekom. De Wolfsdijk heeft Tomorrow Energy als initiatiefnemer, met een omvang van 3,3 hectare. De Blaakweg en de Lange Rijnsteeg worden beide door Solarcentury ontwikkeld en zijn respectievelijk 7,7 en 11,1 hectare groot.

Wind- en zonnewijzer

‘Deze 3 projecten zijn de uitkomst van de selectieprocedure die we begin dit jaar uitgeschreven hebben’, duidt wethouder Lex Hoefsloot. ‘Er was nog een vierde indiener, maar die had geen contract kunnen regelen met de grondeigenaar, dan houdt het natuurlijk op.’

De inzendingen zijn onder meer beoordeeld aan de hand van de criteria uit de wind en zonnewijzer, die de gemeente eerder opstelde. Hierin staan spelregels voor het ontwikkelen van wind- en zonne-energieprojecten.

Delen in opbrengst Ook zijn de inzendingen beoordeeld op de mogelijkheid voor omwonenden en andere Edenaren om te participeren. Bij dit laatste gaat het zowel om meedenken met de plannen als delen in de financiële opbrengst van de zonnevelden. De gemeente streeft ernaar dat de omgeving voor de helft eigenaar wordt of voor de helft deelt in de opbrengsten.

Hoefsloot: ‘Wij hechten belang aan lokaal eigenaarschap. Niet alleen van het project, maar op lange termijn ook van de grond als de zonnepanelen er uiteindelijk weer afgehaald worden.’

Meer zonneparken nodig De procedure heeft ‘slechts’ 3 initiatieven opgeleverd voor in totaal 22 hectare, terwijl de gemeentelijke doelstelling minimaal 40 hectare is. De gemeente zal daarom een meer actieve regierol nemen om een goede invulling te geven aan de noodzaak van zonnevelden.

Comentários


bottom of page