top of page
Image by Raphael Cruz

Parkeerterrein De Pelen wordt overdekt met zonnepanelen


De parkeerplaatsen van buitencentrum De Pelen in Ospeldijk worden overdekt met 968 zonnepanelen. Staatsbosbeheer biedt de ruimte, Tomorrow Energy bouwt de overkapping.


Staatsbosbeheer heeft in Tomorrow Energy uit Amersfoort een investeerder gevonden die de overkappingen met zonnepanelen gaat bouwen. Behalve de carports op het parkeerterrein wordt ook de overkapping van een aantal picknicktafels vernieuwd en van zonnepanelen voorzien. “Zo kunnen we laten zien dat de fossiele brandstof turf die hier uit de grond is gehaald, heeft plaatsgemaakt voor meer duurzame energie”, zegt Marijke Vaes van Staatsbosbeheer. “Bovendien past het mooi bij het centrum dat ecologisch is gebouwd en staat de auto op warme dagen lekker in de schaduw geparkeerd.”

De opgewekte energie zal worden gebruikt voor het bezoekerscentrum en voor het opladen van elektrische auto’s (vier laadpalen), fietsen en motoren. De panelen leveren jaarlijks 272.000 kWh aan zonnestroom op, goed voor ongeveer negentig huishoudens. Van de opgewekte energie zal het buitencentrum zo’n 40.000 kWh per jaar nodig hebben. De rest van de stroom wordt teruggeleverd aan het net. Tomorrow Energy investeert 300.000 euro in het project waarvan de helft voor de overkappingen en de andere helft voor de zonnepanelen is bestemd. Voor de zonnepanelen is een maand geleden rijkssubsidie aangevraagd. “Ik verwacht daar binnen vier tot acht weken een besluit op en dan kunnen we starten met de bouw”, schat projectmanager Mohamed El Mhassani van Tomorrow Energy in.

De gemeente staat positief tegenover de plannen, ondanks het feit dat het bouwen van zonneweiden tegen een natuurgebied (Groote Peel) gevoelig ligt. “Het wordt op een acceptabele manier in het gebied ingepast”, laat wethouder Frank Voss weten. “Er komt lage begroeiing om de overkappingen heen en het is mooi dat het bezoekerscentrum zo in de eigen energiebehoefte kan voorzien.”


Comentarios


bottom of page