top of page
Image by Raphael Cruz

Dít is de ideale plek voor ’n zonnepark


Pal langs de A50 kan een zonnepark verrijzen achter verzorgingsplaats Ganzenven in Schaijk. Kán, want het plan is nog pril.


Met een zonnepark van elf hectare schiet het meteen lekker op met de Landerdse bijdrage aan duurzame energie. Het park met tienduizenden panelen zou heel Schaijk royaal van stroom kunnen voorzien. Meer nog, vierduizend huishoudens. Het formaat is vergelijkbaar met het zonnepark bij Volkel, dat in 2018 ging draaien.


Het zonnepark is een initiatief van het Eindhovense Tomorrow Energy en het Britse Infinergy. Eric Bakker benadrukt dat het zonnepark nog lang niet in kannen en kruiken is. “We zijn nog niet in een ver stadium. Met een team van zeven man hebben we wel vijftig projecten verspreid over het land in beeld”, licht hij toe. Zo zit in de pijplijn ook een zonnepark tussen Vorstengrafdonk en Munstraat in Oss, een maatje kleiner.

De invulling van elf hectare tussen verzorgingsplaats en de Domineeshoef en Herperduin.

“De plannen doorlopen een zorgvuldig proces. We vinden het belangrijk dat we eerst spreken met mensen die in de buurt wonen. Dat hebben we in Schaijk ook al gedaan. Normaal treden we pas naar buiten als de gemeente het ja-woord heeft gegeven”, verklaart Bakker.


Deze plek tussen snelweg en Herperduin ziet het college van B en W in principe wel zitten. Dat kijkt uit naar de uitwerking van de plannen. “Binnen een paar weken gaan we met de gemeente verder praten. Het plan moet natuurlijk wel passen binnen het beleid van de gemeente.”


Hoe komt Bakker juist daar aan de noordgrens van Schaijk terecht? “Wij kijken naar landelijk beleid. Waar zou het rijk het liefst zonnepanelen zien? Dan kom je onder meer bij stukken die door infrastructuur zoals snelwegen worden doorkruist. Dat zijn ideale plekken. Hier heb je de combinatie met een tankstation. Dat is al niet een heel mooi stuk. Ook kijken we naar de aansluiting op het elektriciteitsnet. We willen niet te veel kabels moeten aanleggen.”

Voor de zonneparken zetten Bakker en de zijnen aparte ondernemingen op. “Elk met een eigen financiering. We willen het participeren door particulieren in parken stimuleren. Dat kan door obligaties, die rente opleveren. Mensen willen graag weten waar men geld in stopt”


De aanleg is geen kwestie van het land ‘vol gooien met panelen’. “Zo gaan we niet met elkaar om. In het ontwerp houden we rekening met buurtbewoners. We passen de panelen landschappelijk in. Een vrouw die nu uitzicht heeft op het tankstation, kijkt straks naar een groene haag.”


Het plan zit nog in een wijde zak. De gemeenteraad zal het bestemmingsplan nog moeten aanpassen. Als alles meezit, kan de aanleg volgen in 2022.

Comments


bottom of page